1.2.2009

Torture-vuoka

Hyvä ruoka on useimmiten raskasta ja lamauttavaa ja jonka nauttimisen jälkeen tekee mieli asettua rauhaisaan lepoon. Sama pätee myös funeral doom metaliin, asia, jonka tietää raskaan kiduttavia komppeja ja eväitä paukuttavan Colosseumin rumpali Sameli Köykkä.


Torture-vuoka

400 g broilerin fileesuikaleita
150 g pekonia
150 g juustoraastetta
300 g salsakastiketta
1 pkt (8 kpl) tortillapohjia
1/2 tlk pilkottuja jalapenoja
2 dl kermaviiliä
1 dl smetanaa
1 sipuli
1 paprika
grillimaustetta



1. Ruskista kanasuikaleita pannulla n. 5 minuutin ajan. Lisää pilkottu pekoni ja sipuli. Sekoita ja paista vielä toiset viisi minuuttia. Mausta pienellä määrällä grillimaustetta.
2. Sekoita erillisessä astiassa smetana ja kermaviili. Voitele n. 2 litran vuoka kevyesti seoksella. Tässä vaiheessa on myös hyvä laittaa uuni lämpiämään 200 asteeseen.
3. Ota ensimmäinen tortillalettu lautaselle ja voitele sekin kevyesti seoksella. Levitä reilu ruokalusikallinen salsakastiketta tortillalle, sekä 1/8 pekoni-sipuli-kanatäytteestä.
4. Lisää vielä muutama jalapeno-siivu ja lusikallinen pilkottua paprikaa. Kääri tortilla perinteiseen tapaan rullalle ja laita vuokaan. Toista sama kolme kertaa, eli kunnes ensimmäinen kerros on täynnä.
5. Levitä pari lusikallista smetana-kermaviiliseosta ensimmäisen tortillakerroksen päälle. Kietaise loput tortillat rullalle ja asettele ne vuokaan edellisten päälle.
6. Ripottele juustoraaste tasaiseksi kerrokseksi koko komeuden pinnalle. Laita vuoka uunin keskitasolle. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia, tai kunnes juustoraaste on sulanut ja saanut ruskettuneen värin.
7. Koristele lopuksi villirucolalla, persiljalla tai jollain muulla värikkäällä mistä puput ja tytöt tykkää. Anna sapuskan vetäytyä hetki ja tarjoile chileläisen punaviinin tai kylmän nelosoluen kera. Lisää torturea saat tuplaamalla jalapenojen määrän.

Samelin oma luonnehdinta:
”Tulinen ja täyteläinen annos niin arkeen kuin juhlaan. Maku on raskas ja monipuolinen. Vaihtelua saat korvaamalla kanan ja pekonin esimerkiksi perinteisellä sika-nautajauhelihalla tai muulla haluamallasi täytteellä, kuten kasviksilla. Satsi on sen verran reilu, että ruokavieraita on parempi kutsua vaikka koko bändin verran, sillä muuten tulee helposti syötyä itsensä tainnoksiin. Hyvä ruoka, paha mieli. Niinhän sitä on tapana sanoa.”

Megan tuomio:
”Pekonin naittaminen kanan kanssa osoittautuu erittäin maukkaaksi ratkaisuksi ja Torture-vuuasta löytyy muutenkin runsaasti erilaisia toisiaan täydentäviä makuja hyvässä tasapainossa keskenään. Kermaviili-smetana seos ei vain tee kokonaisuudesta miellyttävän mehukasta, vaan se myös pyöristää mukavasti tulisuuden pahinta terää. Siksi jalapenojen käytössä ei kannatakaan säästellä eikä voimakkaamman salsan valinnassa ujostella. Täytekakkumainen rakenne on yksinkertainen oivallus mutta yllätyksen lailla toimiva aivan kuten synttärikakun valmistaminen kuorruttamalla einesmaksalaatikko kermavaahdolla. Annoksen hyviä puolia on myös sen muokattavuus, sillä täytteiksi voi normaalien tortillojen tapaan valita lähes mitä tahansa. Juustokuorrutuksen valintaankin kannattaa uhrata tovi aikaa, sillä se toimii kirjaimellisesti koko komeuden kruununa. W.A.S.P.:ia siteeratakseni The torture never stops...”

SAMELIN KOKATESSA SOI:
Torture Killer - For Maggots To Devour (2003)
”Levyn täyteläinen soundi ja tulinen ulosanti ovat omiaan tahdittamaan niin ruoan valmistusta, kuin itse ruokailuakin. Ei myöskään ole vaikea arvata, mistä ruoka on nimensä saanut.”

Julkaistu Inferno #63/2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti