1.12.2006

Hippihaltioiden lasagne

 Battleloren Kaisa Jouhki, siro ja viehkeä niin varreltaan kuin ääneltään, saa voimansa taisteluihin ja keikkoihin puhtaasti kasviseväistä. Naisen pyyntöjen edessä raavaan uroonkin oli nöyrryttävä kauppaan ostamaan soijarouhetta ensimmäistä kertaa elämässään. Ja perkele joutui vielä kysymään henkilökunnalta mistähän moista ainetta mahtaa kaupasta löytyä.

Soijabolognese

2 dl soijarouhetta
n. 1 dl vettä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 pieni porkkana
1,5 rkl oliiviöljyä
2 prk tomaattimurskaa
1 pieni prk kokonaisia herkkusieniä
ripaus sokeria, suolaa, mustapippuria sekä chilijauhetta, basilikaa ja oreganoa oman maun mukaan.

Juustokastike

6 dl maitoa
2 rkl margariinia
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
n. 125 g juustoraastetta
n. 12 kpl lasagnelevyjä
ripaus mustapippuria ja pinnalle juustoraastetta.

1. Laita soijarouhe turpoamaan veteen. Hienonna sipuli, valkosipuli ja paprika, raasta porkkana.
2. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota sipulit. Lisää paprika ja hetken kuluttua porkkanaraaste. Pyörittele pari minuuttia. Lisää soijarouhe ja pyörittele taas pari minuuttia. Kaada tomaattimurskat sekaan ja anna porista n. 10 min välillä sekoittaen. Puolita herkkusienet ja lisää kastikkeeseen.
3. Pyöristä makua sokeriripauksella ja mausta maun mukaan. Soija on maultaan mietoa, joten mausteita saa laittaa reilusti. Ota pannu pois liedeltä.
4. Valmista juustokastike sulattamalla margariini, lisäämällä siihen jauhot ja kypsentämällä hetken. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen kunnes seos kiehahtaa ja sekoittele joukkoon juustoraaste. Mausta ja nosta kasari pois liedeltä.
5. Kokoa lasagne levittämällä suorakulmaisen uunivuoan pohjalle hieman juustokastiketta ja päälle noin kolme lasagnelevyä. Laita tarpeen vaatiessa reunoille levyistä katkottuja pienempiä palasia, ettei pintaan jää pahoja aukkoja.
6. Levitä levyjen päälle 1/3 bolognesesta, sitten 1/3 juustokastikkeesta, ja jälleen kerros levyjä. Tee näin kolme kertaa, niin että päällimmäiseksi jää juustokastikekerros. Ripottele pintaan reilusti juustoraastetta.
7. Kypsennä uunin alatasossa 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on saanut sopivasti väriä. Anna vetäytyä vielä huoneenlämmössä noin 10-15 minuuttia ja nauti hyvän ihmisen seurassa.

Kaisan oma luonnehdinta:
”Usein porukalla on kasvisruuasta vähän lälly mielikuva, mutta ihmekös tuo jos kokeilut ovat rajoittuneet pinaattikeittoon. Mie olen ollut öpaut seitsemän vuotta kasvissyöjä, joten muutama resepti on tullut kehiteltyä. Tämän väänsin, kun kyllästyin perinteiseen kasvislasagneen, jossa on suurin piirtein vaan jotain porkkanaa ja purjoa lihan tilalla. Kasvisruuastakin pitää saada proteiinia ja soija on siinä aika ässä tuote. Sitä saa monessa muodossa ja voi maustaa miten vaan, joten aika monesta ruuasta pystyy säätämää kasvisversion. Jos porkkana- ja paprikaosastosta ei innosta, ne voi jättää pois ja lisätä soijarouheen määrää reilulla desillä. Makuun saa uuden vivahteen pilkkomalla joukkoon pari aurinkokuivattua tomaattia tai oliiveja.”

Megan tuomio:
”Ei kasvislasagnessakaan maun puolesta todellakaan mitään vikaa ole, kunhan vaan muistaa maustaa ohjeiden mukaan kunnolla. Soijarouheen mussuttaminen tuntuu aluksi oudolta, vaan kaikkeenhan sitä tottuu paitsi jääpuikkoon hanurissa, se kun sulaa niin äkkiä. Äkkiä sulaa myös tämä eväs verrattuna perinteiseen lasagneen, joka ah niin mukavasti jämähtää vatsanpohjaan aiheuttaen miellyttävän lähes täydellisen kyvyttömyyden suorittaa minkäänlaista liikunnallista aktiviteettia tuntikausiin. Siksipä tätä hippiversiota onkin syytä varata noin puolitoistakertainen annos per karju, naisille riittää normaali annos. Jos soijarouheen nauttiminen käy kuitenkin liiaksi luonnon päälle, voi uutta vivahdetta lihalasagneen hakea reseptin mainiosta kasvisosuudesta pekonia ja kirsikkatomaatteja unohtamatta.”

RUOKAA LAITTAESSA SOI
Frank Sinatra – My Way -tuplakokoelma (2006)
”Raskas ruoka vaatii kevyen musiikin.”

Julkaistu Inferno #42/2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti