1.3.2006

Sitruskanaa ja fenkolirisottoa Kuisman malliin

Mokoman Kuisma Aalto taitaa kitaransoiton lisäksi näemmä ruuanlaitonkin. Tämä eväs jos mikä alkaa lähestyä todellista gourmet-herkkua, mutta vaivannäkö todella kannattaa ja mikä parasta – tästä lähtee oikeasti nälkä.

Sitruskanaa ja fenkolirisottoa Kuisman malliin

2 l kanalientä
100 g voita
1-2 kanafilettä / ruokailija
Curry-mausteseosta
Mustapippuria
1 prk kapriksia
½ dl sitruunamehua

1. Keitä 2 litraa kanalientä. Loraus liemestä menee kanojen paistamiseen, loput tarvitaan risottoon.
2. Siisti kanafileet, poista valkoiset rasvat ja kalvot. Laitaa voita kuumaan pannuun, ja paista kanafileiden pinta aavistuksen ruskeaksi.
3. Asettele kanapalat vuokaan ja mausta curryllä ja mustapippurilla. Lisää voi sekä kanaliemi niin että kanat ui puoliksi nesteessä, ja tyrkkää vuoka 200-asteiseen uuniin. Paistoaika on noin puoli tuntia, jona aikana ehtii tekemään risoton.
4. Kun kana on kypsää, kaada kaprikset vuokaan ja valele sitruunamehua kanapalojen päälle. Laita vielä uuniin muutamaksi minuutiksi. Vuoan pohjalla oleva sitruunainen kanaliemi toimii kastikkeena.

Risotto (neljälle)

½ dl oliiviöljyä
2 keltasipulia
5 dl risottoriisiä
½ pulloa valkoviiniä
150 g Parmesan-juustoraastetta
1 tuore fenkoli tai 1 rkl fenkolin siemeniä
1 tl kuivattua anista
3 rkl limemehua

1. Pilko sipulit ja fenkoli pieniksi paloiksi. Kuumenna isossa kattilassa oliiviöljy.
2. Laita riisi kuullottumaan reiluksi minuutiksi koko ajan sekoittaen, kunnes se on kauniin rasvaisen läpikuultavaa. Lisää sipuli ja kuullota lisää n. puoli minuuttia. Lisää puoli pulloa valkoviiniä ja reilu pari desilitraa kanalientä. Kiehuta riisiä hiljaisella tulella, kunnes puolet nesteestä on imeytynyt.
3. Lisää kuivamausteet ja kanalientä, hauduta kunnes riisin kypsyys on ”al dente”. Tarkista riisin kypsyys, lisää tarvittaessa lisää lientä ja jatka hauduttamista.
4. Lisää tuore fenkoli ja anna hautua noin viisi minuuttia, siten että fenkoli jää kuitenkin rouskuvaksi. Lisää parmesan-raaste ja limemehu, sekoita noin minuutin verran ja aseta tarjoiluastiaan. Risotto on parhaimmillaan aavistuksen löysänä ”puurona”, ja siten että riisit tuntuvat hieman kiinteinä hampaissa.

Kuisman oma luonnehdinta:
”Tämä sitruunainen ateria sopii erityisesti silloin, kun on vetänyt päiväkausia tunkkaista pitsakebabia ja muuta paskaa studiossa tai keikkareissuilla ja haluaa välillä syödä jotain TERVEELLISEN makuista mutta tuhtia ruokaa. Sellaista jota syödessä ei tunnu siltä, että tämä annos saattaa olla se viimeinen.”

Megan tuomio:
”Tämän reseptin perusteella olen valmis laskemaan myös kanan lihaksi. Sitruunan ja fenkolin kirpeän raikas yhteinen liitto on piristävä. Terveellisyydestään huolimatta ruoka myös maistuu hyvälle, mutta kanan keveydestä johtuen itsensä tainnoksiin syöminen on hankalaa. Kyllä tästäkin saisi hyvän annoksen viimeiseksi ateriaksi.”

RUOKAA LAITTAESSA SOI
Cannibal Corpse – Gore Obsessed (2002)
”Sopii teurastamon arkea kuvaavien tekstiensä puolesta teollisesti lahdatun siipikarjan kokkaamiseen, levyltä kannattaa kuunnella ainakin Savage Butchery, Hatchet To The Head ja Hung And Bled.”

Julkaistu Inferno #34/2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti